Varför firar vi påsk?

I den kristna tron är påsken den förnämsta högtiden som vi firar till minne av Jesu död och uppståndelse.

Jesus Kristus, Guds son, blev falskt anklagad av dåtidens religiösa elit, dömd till döden och uppspikad på ett kors av romerska soldater. Men bibeln lär oss att allt var en del av Guds plan. När Jesus, som själv var utan synd, dog på korset så dog Han i vårt ställe för hela mänsklighetens synd.

Profeten Jesaja beskriver Jesus död på korset, och vad detta betyder för oss idag, så här:

3 Han var föraktad och övergiven av människor, en smärtornas man och förtrogen med lidande. Han var som en som man skyler ansiktet för, så föraktad att vi inte respekterade honom. 4 Men det var våra sjukdomar han bar, våra smärtor tog han på sig, medan vi såg honom som hemsökt, slagen av Gud och pinad. 5 Han blev genomborrad för våra brott, slagen för våra synder. Straffet blev lagt på honom för att vi skulle få frid, och genom hans sår är vi helade. 6 Vi gick alla vilse som får, var och en gick sin egen väg. Men all vår skuld lade Herren på honom. 7 Han blev misshandlad, men han ödmjukade sig och öppnade inte sin mun. Som ett lamm som förs bort för att slaktas, som ett får som är tyst inför dem som klipper det, så öppnade han inte sin mun. (Jes. 53:3-7)

På korset tog Jesus på sig hela mänsklighetens synd så att vi skulle kunna bli befriade från all synd och skam och kunna leva ett liv i nära gemenskap med Gud, vår skapare. Enligt Hebreerbrevet så utplånade Jesus genom offret av sig själv synden för all framtid – en gång för alla (Hebr. 9:26).

Aposteln Paulus lär oss att Jesus genom sin korsdöd har försonat hela världen med sig själv och att Gud på grund av detta inte håller världens synder emot världen. Detta betyder att Gud inte håller dina synder emot dig. Han ser på hela världen, inklusive dig, i ljuset av vad som skedde på korset.

Jesus tog dock inte bara på sig världens synd utan också våra sjukdomar och sorger, så att vi genom hans sår skulle bli helade. Om du är sjuk i din kropp eller mår dåligt i din själ är det inte Gud som ligger bakom detta. Han vill att du ska må bra och vara vid god hälsa till kropp och själ. Helande är tillgängligt för oss på grund av Jesu död på korset.

Det var även något annat som hände på korset: Mose lag med dess bud och stadgar som vittnade emot oss, naglades fast tillsammans med Jesus på korset (Kol 2:14, Ef. 2:14-16). Jesus uppfyllde lagen så att vi inte skulle behöva leva i en gudsrelation där allt handlar om lagar och regler. Vägen till att ha en relation med Gud baserad på Hans villkorslösa kärlek är nu öppen för alla människor och nationer – genom tro på Jesus Kristus.

Men historien slutar inte med Jesu korsdöd, som inträffade på långfredagen för 2000 år sedan. På den tredje dagen, på påskdagen under den följande söndagsmorgonen, så uppväckte Gud Jesus ifrån de döda. Jesus är inte död, Han ligger inte i någon grav i Jerusalem. Han lever idag. Och var och en som åkallar Hans namns ska blir frälst (Rom. 10:13).

Johannesevangeliets 3 kapitel och 16 vers beskriver det såhär:

”Så älskade Gud världen att Han utgav sin enfödde Son, så att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan få evigt liv.” (Joh. 3:16)

På grund av vad som hände under påsken för 2000 år sedan är evigt liv tillgängligt för var och en som tror på Jesus.

När vi sätter vår tro och förtröstan på Jesus, att han dog för våra synder och uppstod ifrån de döda, och väljer att ta emot Honom i våra hjärtan genom att bekänna Honom som Herre med vår mun, sker något övernaturligt på insidan. Vi blir nya skapelser och får nytt liv i vår innersta människa, i vår ande. Bibeln beskriver detta som att vi blir ”födda på nytt”. Det gamla är borta och något helt nytt har kommit. Detta nya liv är tillgängligt för var och en av oss på grund av att Jesus uppstod ifrån de döda.

Om du vill ta emot detta nya liv, det eviga livet, så kan du helt enkelt be till Gud såhär:

”Gud, tack för att Din Son Jesus Kristus dog för mina synder. Tack för att Du uppväckte Jesus ifrån de döda. Jesus, kom och bo i mitt hjärta. Du är min Herre”.

Facebooktwittermail

Spread the word. Share this post!